Assalamualaikum..
kali ne nak share resipi tanpa gambar.... lupa nak ambik gambar sblm melahap...
bila dah depan mata... amboi... dah tak ingat dunia... terus d terkam masuk mulut...hehe..
bila dah depan mata... amboi... dah tak ingat dunia... terus d terkam masuk mulut...hehe..
Bahan-bahan untuk 10 bahagian kepak ayam :
Bahan yang di kisar :
- 8 biji bawang merah
- 10 ulas bawang putih
- sebiji bawang besar
- 2 inci halia dan lengkuas
- 2 inci kunyit hidup (boleh juga kalau nak guna kunyit serbuk,,, masukkan 2 sudu makan)
- 2 batang serai (hiris kasar sebelum masuk dalam blander)
- 15 biji lada kering ( rebus sebelum kisar, lebih baik jika d blander asing2)/ boleh digantikan dengan serbuk cili
Bahan kering :
- 2 sudu besar serbuk kari ayam.
- 2 sudu makan serbuk ketumbar.
- 1 sudu makan serbuk jintan putih dan jintan manis
- beberapa helai daun limau kasturi di carik halus(boleh ganti daun kari)
- garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan :
- Cuci ayam dan toskan.
- Gaulkan sebati semua bahan2 kisar dan kering
- Perapkan sekurang2nya 1 jam. Lebih sedap jika diperap semalaman dalam peti sejuk .
- Panaskan minyak dan goreng sehingga ayam nampak kekuningan... dan angkat...
nota kaki :
- semasa menggoreng.. kecilkan api.. biarkan api dlm suhu sederhana... dan dibalik-balikkan..
- tutup kuali anda agar ayam masak lebih cepat dan sekata..
- selepas selesai gorengan pertama.. pastikan angkat sekali rempah2 yang ada dalam minyak itu agar gorengan seterusnya tiddak berasa pahit dan hangit.
Selamat mencuba =D
ohh my feveret...
ReplyDeletebaca resepi pun dah rasa lapar..hehehe
ReplyDelete