Assalamualaikum..
sedap ke tidak?? terai tryla sendiri ye ! tp kalau lidah ak,,, confirm !! nak tambah nasi berkali2... hehe
kualiti gambar tak hebat sangat !hehe |
BAHAN-BAHAN
- bawang merah + bawang putih + halia (ditumbuk lebih sedap ! tapi hiris pun bole jugak)
- serai (dititik supaya pati serai tu keluar)
- satu sudu besar lada kering yang sudah di blander (nak pedas? bole masukkan lebih)
- asam jawa (sy guna asam gelugor ! lagi ummmmm )
- bahan perasa(garam dan aijinomoto)
- minyak masak
- sesudu kunyit + setengah sudu serbuk kari (cairkan dengan sedikit ari)
- ikan merah 5-6 ekor ( boleh tukar ikan kesukaan anda )
- Cili merah dan bawang besar d hiris..
CARA MASAK
- panaskan minyak dahulu, then masukkan bahan yang dah d tumbuk masak hingga naik bau... dah tu.. bolehla masukkan serai...
- agak2 bawang dah layu.. boleh la masukkan lada kering tu dan juga kunyit+kari ikan yang dah dicairkan,,, masak hingga pecah minyak.... dah pecah minyak masukkan asam jawa n semua bahan2 perasa... tambah air ok... suka hati korangla nak kuah banyak macam mana...
- pastikan rasa dah ok..barulah masukkan ikan.... tutup dan tunggu sampai mendidih... lepastu bolehla korang masukkan bawang besar dan cili merah... tunggu hingga layu,,, then bole tutup...
SIAP!!!
saya jamin.. sedap !! baba dan ibu pun puji,,, hehe... makan time masih panas... dengan nasi panas.. wow !! marvelous ! hehe,, cubalah sendiri ~~~
sedap nyee... mauu dong dibagi hehe
ReplyDeleteMemang sedapp masak camni... makan ngan nasi panas, ada pulak sambal belacan & ulam2an, sure bertambah makan... ^__^
ReplyDeleteBetol3...hehe
DeleteEmmm sedapp nyaa. oke, thanks for the recipe. nanti nak buat. Mohon copy ya ;)
ReplyDeleteSedap ka ? Dah rasa ?? Hehe..silakan copy... Nnt kalau dah try...share la... Nak tau jga.. Hehehe
DeleteHehe;-)
ReplyDelete