Sarawak Cultural Village


Assalamualaikum

Villacun Day out ! haha

budak2 villa ne malar ckp duit takda.. tapi bila ajak ke sana ke mari tak pernah nak menolak... thats Y la ak syg sgt dgn kakak2 villa ne... almaklumla,,, ak kan adk korang, kena jaga ak baik2...

so, nak mula dari mana ek..
seawal 9 pagi kami gerak dari Villa.. Samarahan ke destinasi memakan masa dalam sejam lebih camtu lah.. ikutlah cara pemanduan... oleh kerana yang memandu ne pelumba F1 wakil Villa *konon* dalam sejam lebih plus sesat sana sini jugakla... penunjuk arah tak ingat sangat jalan ke destinasi, sebab tu sesat....

exited sangat nak bercerita, sampai tak tahu nak mula dri mana... ok2.. kita mula dari entrance la...
hai, kami Villacuners
well.. seperti biasa, entry ak akan lebih banyak gambar, sebab aku tak pandai sangat nak mengarang panjang berjela jela.. plus aku sendiri pun lebih tertarik tengok gambar dari nak membaca... hehe

dah namanya Cultural Village kn.. so, dalam tu kita akan jumpa macam2 berkaitan dengan kebudayaan masyarakat Sarawak, seperti rumah tradisi, makanan tradisi, sejarah2, artifak2 dan sebagainya... haha...

jom tengok satu2 gambar kawasan yang ak sempat snap...
well~ perempuan.. kalau tak buat photoshot sana sini tak sah...

Peta

Sticker ne lekat kat baju as tag.. tp kami lekat kat fon... hehe



Rumah Melayu Sarawak- Pandangan Luar

Bidayuh Bridge

Pentaran Rumah Iban


Pavilion Lake... ambik kau ! haha

Barok orang Bidayuh

Rumah Iban


rumah tak nampak.. signboard je.. haha


kalau tak silap gambar ne kat rumah melayu, makcik tu tengah buat kuih bahulu. bole beli dan makan panas2,,, nyaman !

yang ne pun atas rumah melayu, makcik2 tu tengah bergendang sambil menyanyi, so korang bolehla menari.. haha

bawah rumah Melanau, sempat amik gmbar dengan pelancong,,hehe

yang menariknya lagi, mereka akan buat show tarian dekat panggung... korang bole la masuk dalam tu dan anda akan dihidangkan dengan tarian suku kaum masyarakat negeri ini... sangat menarik !
ada persembahan tarian melayu, iban dan banyak lagi... plus kalau korang bertuah, korang dapatla peluang naik pentas dan cuba nasib menyumpit belon.. haha..


sempat tangkap sorang penari untuk di ajak bergambar sama =D

macam cantik macam comel je kn... haha... kalau berkesempatan datang Sarawak... tempat ne memang  recommended la.... sambil2 bercuti boleh la belajar sikit2 tentang kebudayaan negeri ini... inikan Malaysia kita..

ok dah... itu je la serba sedikit tentang Sarawak Cultural Village..
ak nak ingatkn.. kalau korang student, bawakla kad student k... special price untuk korang,,

nak share sikit gelagat2 Villacuners kat sana.... kalau nak tgok dengan jelas klik je gambar k..



ok dah....tq for reading..

TQ sudi baCa.. jgN luPe koMen taU =)

7 comments :

  1. kenangan 2010 p culture village ni...penat berjalan..paling takut naik rumah tak tau nama rumah tu..tangga tu diaaa punya tinggi..gayat hehehe...

    jumput follow che amy yerkk... http://doublehealhltyeshoppe.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah melanau rasanya tu..... sy panjat jer dgn kasut tinggi... nak advanture kononnya,,, nasib baik tak jatuh.. hehe

      Delete
  2. Best tempat ni. Lain dari yang lain. berbaloi kalau nak tengok budaya orang.

    Nak kongsi cerita pasal Korea?jemput lah review blog saya. :)

    Happy Travel

    ReplyDelete
  3. singgah bw sini.. :)

    jemput join segmen shawal.. ^^v

    http://akubukaninnocent.blogspot.com/2015/12/SegmenBlogwalking.html

    ReplyDelete
  4. wah..sarawak pon ada cultural village.. rumah panjang tu panas x

    ReplyDelete

Assalamualaikum ~
komen y baik2 k.... tq sebab respon entry saya =)

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers