Resipi Ikan Masak Ampap (Masakan Tradisi)

Assalamualaikum...

nak kongsi kat korang lauk sahur pagi td... hehe
ne la dnamakan Ikan Ampap...
suku kaum Bajau Sama kat Sabah mesti tahu resipi masakan ne...
kata orang2 terdahulu...makin lama ikan y dimasak ampap akan semakin sedap/berasa =D
masakan ini... membuatkan ikan boleh disimpan untuk dimakan sampai dua hingga ke tiga hari... dan mungkin lebih.... 
sebab masakan ne... anda kena pastikan air/kuahnya kering sikit.. tp jgn sampai hangus k... hehe... dan boleh d panaskan setiap kali nak makan...
sebelum nak share resipi.. nah... cuci mata tgok gambar dulu..hehe

Ikan masak Ampam (resipi tradisi Suku Kaum Bajau Sama Di Sabah
hah cik kak ! jgn nak khayal sgt tgok tu.. batal puasa kang... hehe...

RESIPI IKAN MASAK AMPAP

  • 1kg ikan basung (boleh juga guna ikan kayu.. )
  • *kunyit (saiz ibu jari 3 biji/saiz kelingking 6 ke 7 biji.. banyak2 lagi sedap=D)
  • *cili padi (nak pedas letak banyak2... tapi kalau tak pedas.. memang kurang UMMM)
  • *2 inci halia
  • *4 biji bawang merah saiz kecik
  • *6 biji bawang putih
  • 4 batang serai dititik..
  • asam keping/ air asam jawa(boleh guna asam jawa extra ADABI)
  • garam secukup rasa ( saya suka tambah ajinomoto)
Cara memasak :
  1. Siang, bersihkan dan toskan ikan...
  2. Semua bahan yang ada tanda (*) hendaklah di tumbuk/ diblander dan campurkan garam..
  3. Sediakan periuk dan susun serai yang telah di titik ke dalam periuk.. (elak ikan hangus)
  4. campur ikan dan bahan2 yang telah dtumbuk/diblander dan gaulkan bersama air asam...
  5. susun ikan dalam periuk dan letak atas api... pastikan ikan d tenggelami air... masak hingga air ikan tu tinggal sikit.... jgn sampai kering sangat... takut hangus... dan SIAP ! 
nyum2.. tbayang lagi ikan y saya makan masa sahur tadi,, hehe...
SALAM RAMADAN korang =D

TQ sudi baCa.. jgN luPe koMen taU =)

13 comments :

  1. Wah....ni first time nengok resepi ni...TQ for sharing nant leh try masak lak tok buke..... :)

    ReplyDelete
  2. sedap ne makan ngan ambuyat :)

    ReplyDelete
  3. Senang je, bahan2 cam masak singgang......;-)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...sya nk pinjam resipi ni blh x...

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. amboi... ngenei ko?? mesti ko pun google resipi ne kn....hahaha... suda try ka?? mana ko tau ngarang?? hahaha

      Delete
  6. permintaan daripada Arba.. malam ni dia mau masak resepi ni.. boleh kan?
    kami akan viralkan resepi ini sehingga mencecah 100like (under arba) dan 50 like (under aku)

    sekian wassalam

    msagsecond08

    ReplyDelete
    Replies
    1. kc viral dmana?? ak tgok dekat ig ko nda sampai pun 10 like.. haha

      Delete
  7. permintaan daripada Arba.. malam ni dia mau masak resepi ni.. boleh kan?
    kami akan viralkan resepi ini sehingga mencecah 100like (under arba) dan 50 like (under aku)

    ReplyDelete

Assalamualaikum ~
komen y baik2 k.... tq sebab respon entry saya =)

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers